Extrajobb som museipedagog

Vill du bidra till vår vision att ”Vidga vyer och väcka engagemang”?

Om oss
Sörmlands museum ligger i Nyköping och har verksamhet i hela Sörmland. Med historia, slöjd och bild och form vill vi vidga vyer och väcka engagemang och bidra till att människor får bättre möjligheter att påverka samhället och sin egen livssituation. Verksamheten rymmer bland annat utställningar, programverksamhet, kurser, rådgivning och kulturmiljöuppdrag samt insamling och förvaltning av museets samlingar. Dessutom finns museibutik och restaurang med höga ambitioner. Sörmlands museum har Region Sörmland som huvudman.

2018 öppnade vi ett nytt museihus med ett koncept för att förmedla alla de människor och berättelser som ryms i museets samlingar. Arbetet har fått stor uppmärksamhet och priser, senast utmärkelsen som Årets museum 2020.

På Sörmlands museum arbetar du i en kreativ och dynamisk miljö där vi tillsammans strävar efter att göra det möjligt för alla att uppleva kultur i olika former. Vi är knappt 60 personer som brinner för kulturens kraft i samhället.

Vi söker nu ett antal museipedagoger för timtjänstgöring i Kungstornet på Nyköpingshus samt Sörmlands museums hus i Nyköping.

Dina arbetsuppgifter
Som museipedagog står mötet med museets besökare i fokus. Du genomför visningar för både barn och vuxna i Kungstornets utställningar där du möter både allmänhet och bokade grupper. Du arbetar även med värdskap och försäljning i Kungstornets reception och butik. Städning och skötsel av Kungstornets utställningar är en viktig del av arbetsuppgifterna. Du genomför också allmänna och bokade visningar i Sörmlands museums Berättande magasin och assisterar vid familjeaktiviteter i museets verkstäder.

Din kompetens
Som museipedagog behöver du:

* Vara en god berättare med förmåga att anpassa dig till din publik.
* Vara lyhörd, flexibel och kunna möta olika människor utifrån deras behov.
* Ha ett genuint intresse för service.
* Kulturhistorisk kompetens. Utbildning inom kulturhistoriska ämnen på högskolenivå eller motsvarande är meriterande.
* Erfarenhet av pedagogiskt arbete med barn och unga är meriterande.
* Goda kunskaper i att tala svenska och engelska. Ytterligare språkkunskaper är meriterande.
* Hög ansvarskänsla och ett gott ordningssinne.
* God samarbetsförmåga, men även förmåga att i hög utsträckning arbeta självständigt.
* Som timanställd museipedagog förväntas du läsa in dig på aktuella visningar där vi tillhandahåller inläsningsmaterial. Utbildningstillfällen anordnas på utspridda vardagskvällar.

Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper.

Anställningsform
Visstidsanställning vid behov med timlön. Det är ett extrajobb som går att kombinera med studier eller annat arbete. Vi erbjuder arbetstillfällen på söndagar, men även vardagar under skollov. Vid särskild programverksamhet och externa bokningar kvällstid eller på helger kan extrapersonal behövas.

Övrig information: inför eventuell anställning kan vi komma att be dig som sökande att lämna ett utdrag ur polisens belastningsregister.

Information om tjänsten lämnas av
Antikvarie Sofia Kummel, 072-146 14 18.
Facklig företrädare för Saco-DIK Sofia Karlsson, 0721-43 32 00.
Övriga fackliga företrädare söks via kontaktcenter, 0155-24 50 00.

Kom och jobba hos oss på Sörmlands museum!

Välkommen med din ansökan, inklusive CV, senast 2021-10-17.
Gemensamt intervjutillfälle den 25 oktober.

Sveriges Museer

samdok

press

pooler

projekt