Klenodlogga_2011_365

Årets klenod visar tiden världen över

Pressmeddelande

För 101 år sen tillverkade maskinisten Carl Johan Persson det världsur som nu har utsetts till Klenod 2011. Tävlingen Klenod lyfter fram det svenska kulturarvet genom att uppmärksamma spännande, sällsynta och vardagliga föremål ute i landet. Första pris är en klimatsäker skyddsmonter från Milox som gör att världsuret kommer kunna visas upp på ett säkert sätt även för framtida generationer.

Trots att Carl-Johan Persson bara gick fem år i skolan blev han en stor uppfinnare. År 1910 tillverkade han världsuret, som nu har utsetts till Klenod 2011 av svenska folket. Uret visar vad klockan är i olika länder, datum, veckodag, år, månens faser samt vilket stjärntecken jorden befinner sig i. Det visades upp för allmänheten första gången på Bultens arbetarförenings basar. För att få se uret fick man betala 10 öre per person. I dag finns det att beskåda på Kanalmuseet Skantzen i Hallstahammar.

– Vi är jätteglada över att världsuret har utsetts till Klenod 2011. Nu får vi möjlighet att visa upp Perssons fantastiska uppfinning samtidigt som vi skyddar det från såväl stöld som nyfikna fingrar, säger David Lunde, vid Svedvi-Berg Hembygdsförening.

128 bidrag anmäldes till Klenod 2011, det är en ökning med 95 föremål jämfört med 2010. Av dessa nominerade Klenods jury tio bidrag till final. Juryn har bedömt bidragen utifrån deras skyddsbehov, både vad gäller klimatkänslighet och stöldbegärlighet, samt framtida konservatorsproblem. Allmänheten har därefter kunnat rösta på sin favorit bland de tio finalistbidragen. Närmare 2 900 personer röstade i Klenod 2011.

– Genom Klenodtävlingen vill vi belysa vikten av att skydda vårt gemensamma kulturarv. Det finns mängder av ovärderliga föremål på våra hembygdsgårdar, museer och kyrkor runt om i landet. Perssons världsur är ett tydligt bevis för detta, säger Mats Persson, generalsekreterare på Riksförbundet Sveriges museer.

Klenod syftar till att lyfta fram och medverka till att rädda föremål som tillhör det svenska kulturarvet och som kan vara värdefulla både ur ett ekonomiskt och kulturhistoriskt perspektiv. Tävlingen vill också belysa vikten av att kunna skydda föremål mot stöld och klimatpåverkan samtidigt som de visas upp för allmänheten. Klenod 2011 stöds av Riksförbundet Sveriges museer och Sveriges Hembygdsförbund. Huvudsponsor är Milox Skyddsmontrar AB, som står för priset – en skyddsmonter värd 75 000 kronor. Medsponsor är konsttransportören MTAB.

Pressbilder finns att ladda ner här:
Länk

Besök gärna www.klenodsverige.se

David Lunde, Svedvi Berg Hembygdsförening: 0220-127 87
Mats Persson, Sveriges museer: 0708-11 60 40, mats.persson@sverigesmuseer.se
Jan Nordwall, generalsekreterare Sveriges Hembygdsförbund, 070-794 91 24, jan.nordwall@hembygd.se
Randal Stranicky, vd Milox AB, 070-788 37 31, randal.stranicky@milox.se

oktober 19th, 2011