Vårmöte 2016 avslutat – stort tack!

vardstader2Nu är museernas vårmöte avslutat för denna gång. Årets möte samlade mer än 500 deltagare från hela Sverige i Linköping och Norrköping. Temat för mötet var Med mod och makt- dags att våga agera! Hur ska museerna inkludera ännu fler och vilken roll ska museerna ta i dagens samhällsdebatt? Hur finns det möjlighet att öppna museerna och skapa de mötesplatser som idag saknas? Hur kan vi känna oss hemma på framtidens museum? Detta var ett par av de frågor som vi ville lyfta fram i årets konferens.

Vi vill rikta ett mycket stort tack till våra medarrangörer, styrgruppen, platsansvariga, programvärdar, volontärer, alla som medverkat på programpunkterna, våra sponsorer, konferensanläggningarna i Linköping och Norrköping liksom alla som deltagit på vårmötet. Det är allas er medverkan som gör vårmötet till Sveriges viktigaste museikonferens.

OstergotlandMunseumFlygvapenmuseum (2)arets museum 3-eb

Den första dagen på Linköpings Kongress och Konferens fick vi lyssna på ett engagerat tal från Kulturminister Alice Bah Kuhnke, som också delade ut priset för Årets museum som i år gick till Tekniska museet i Stockholm. Vi fick information om den vässade versionen av Framtidsdokumentet och fick möta David Fleming, chef för National Museums Liverpool, Mikael Eivergård och Anna Furumark,  Ari Riabacke samt Rättviseförmedlingens styrelseordförande Seher Yilmaz. På kvällen serverades mingelmiddag på Flygvapenmuseum.

Första dagen direktsände vi för dig som inte hade möjlighet att vara med på plats.

Riksutställningar intervjuade även flera av talarna vid huvudsessionen. Dessa kan du se här>>>

Dag 2 erbjöds ett tjugotal olika programpunkter. Flera av dessa fokuserades kring hur museerna inom ramen för sitt dagliga arbete med samlingar, med publik och i samverkan med andra, kan ta konkreta steg för att arbeta med aktuella samhällsfrågor och ta plats i debatten. Riksförbundet Sveriges museers årsmöte gästades av Kulturdepartementet som höll ett intressant seminarium kring det kommande arbetet med kulturarvspropositionen. Närmare ett nittiotal personer och representanter för 42 av våra medlemsorganisationer deltog och lämnade synpunkter. Tack för det!

IMG_1781Den sista dagen fick vi lyssna till föreläsningar och delta i workshops på olika museer i Norrköping eller åka på utflykt till arbetslivsmuseer i Motala och till Friluftsmuseet Gamla Linköping.

Tack för ert engagemang under dessa tre fantastiska dagar!
Hela programmet hittar du här>>>

Vi ses 2017 – i Södertälje.

Sveriges Museer

samdok