En sagolik skola – Folkskolan 175 år

En-sagolik-skola_logo_liggandeEtt brett samarbete ligger bakom den jubileumsutställning som visas på åtta museer runt om i Sverige under 2017-2019. Lärarstiftelsen är avsändare, med bland annat Riksförbundet Sveriges museer som samarbetspartner. I projektet samverkar Lärarstiftelsen också med Sveriges Hembygdsförbund, Lärarförbundet och Svenska Barnboksinstitutet .

Länkar till utställningens hemsida och en trailer

– Museernas samverkan med skolan är otroligt viktig och vi hoppas kunna stärka den genom detta samarbete, säger Mats Persson, generalsekreterare för Riksförbundet Sveriges museer

Utställningen blir en lekfull exposé över läraryrkets och skolans utveckling och roll i samhället från 1800-talet till idag, med siktet inställt mot framtiden och skolans utmaningar. Utställningen öppnar på Prins Eugens Waldemarsudde i mars 2017. Där visas samtidigt ett stort urval originalillustrationer av bland andra Carl Larsson, Jenny Nyström, Elsa Beskow, Ottilia Adelborg och Louis Moe. De flesta av dessa verk har aldrig ställts ut tidigare.

Efter Prins Eugens Waldermarsudde kommer utställningen att turnera i hela landet och visas på sju regionala museer: 2017: Prins Eugens Waldemarsudde 11 mars – 21 maj Kalmar läns museum 3 juni -8 oktober Regionmuseet Kristianstad 22 oktober – 14 januari 2018.

2018: Malmö museum 27 januari – 22 april Västerbottens museum 6 maj – 26 augusti Dalarnas museum 8 september – 2 december Värmlands museum 15 december – 24 mars 2019.

Jamtli 7 april – 25 augusti 2019

Många intressanta kringarrangemang kommer att hållas i samband med utställningen, som temakvällar, studiecirklar, föreläsningsserier och debatter.

Spara

Sveriges Museer

samdok

press

pooler

projekt