Malmö museer värd för vårmötet 2018

malmomuseer1
Foto: Jenny Thornell

Efter en utlysningsprocess har Sveriges Museers styrelse beslutat om platsen för museernas vårmöte 2018. Valet blev Malmö och beslutet offentliggjordes under vårmötet i Södertälje. Samtidigt meddelades också att principen om stockholmsområdet som given plats vartannat år tas bort. Temat 2018 kommer att handla om museer, ekonomi och politik. Mötet hålls den 17-19 april.

katarina_c
Katarina Carlsson. Foto: Andreas Johansson

Det känns väldigt roligt att vi får ansvaret för Vårmötet nästa år. Det är en viktig samlingsplats för oss som arbetar på Sveriges alla museer. Det föreslagna temat känns dessutom relevant ett valår som 2018, kommenterar Katarina Carlsson, chef på Malmö Museer.

Museernas vårmöte har de senaste åren inte bara lockat fler och fler deltagare utan också fler och fler villiga arrangörer. Därför lystes värdskapet för arrangemanget 2018 ut hösten 2016. Fem slagkraftiga ansökningar inkom och bland dem valdes Malmö museer ut för bästa motivering där bland annat följande stod:

”Malmö kan erbjuda Museernas vårmöte en lockande miljö med dynamisk stadsomvandling där den gamla staden möter den nya, unga, globala och moderna staden. En snabbt växande stad med många uttryck och språk, en stad där välstånd möter fattigdom, och där kulturen och dess kraft ger en känsla av sammanhang och delaktighet. Staden präglas av sin mångfald, spets och bredd. Här finns inga förorter, vi lever nära varandra och det skapar dynamik med både för- och nackdelar. De kreativa näringarna, och inte minst spelindustrin, växer så det knakar – samtidigt som staden har Sveriges högsta barnfattigdom. I detta konstrasternas och det pluralistiska Malmö anstränger sig Malmö Museer att angå alla våra besökare men också att vara en självklar aktör såväl regionalt som internationellt”

”Malmö museer är ett nav och en katalysator i en kraftigt föränderlig stad och region. Detta innebär ett stort ansvar som kräver både stor kreativitet vad avser ekonomiska förutsättningar och utveckling. Därutöver ställs krav att spegla konsekvenserna, så även förutsättningarna, för den internationella politiken och visa på hur hållbarhet och migration går hand i hand. Att förlägga vårmötet 2018 i Malmö innebär att vi får möjlighet att fördjupa dialogen kring vårt arbete med övriga musei-Sverige och andra aktörer. Sprida goda exempel och lära av vår omvärld”

De ansökningar vi fått in visar på den potential och vilja som finns att hålla arrangemang av vårmötets dignitet runt om i landet. Detta och det faktum att vi får så många besökare gör att styrelsen också beslutat att ta bort principen att vårmötet hålls i stockholmsområdet vartannat år, säger Mats Persson, generalsekreterare för Sveriges Museer.

Det innebär att när Sveriges Museer lyser ut värdskapet för vårmötet 2019 nu till hösten så kan museer över hela landet ansöka.

Sveriges Museer

samdok