Svenska Folkskolan 175 år – jubileumsutställning på turné

En-sagolik-skola_logo_liggandeEtt brett samarbete ligger bakom jubileumsutställningen för den svenska folkskolans 175 år som turnerar mellan åtta museer runt om i Sverige under 2017-2019. Om utställningen inte kommer till dig rekommenderar vi varmt att du kollar in hemsidan med ett rikt innehåll som flera museer kan använda i sin verksamhet.
Länkar till utställningens hemsida och en trailer

Lärarstiftelsen är avsändare, med bland annat Sveriges Museer som samarbetspartner. I projektet samverkar Lärarstiftelsen också med Sveriges Hembygdsförbund, Lärarförbundet och Svenska Barnboksinstitutet .

– Museernas samverkan med skolan är otroligt viktig och vi hoppas kunna stärka den genom detta samarbete, säger Mats Persson, generalsekreterare för Sveriges Museer

EN SAGOLIK SKOLA – Folkskolan 175 år – är en exposé över läraryrkets och skolans utveckling och roll i samhället från 1800-talet till idag, med siktet inställt mot framtiden och skolans utmaningar. Där visas samtidigt ett stort urval originalillustrationer av bland andra Carl Larsson, Jenny Nyström, Elsa Beskow, Ottilia Adelborg och Louis Moe. De flesta av dessa verk har aldrig ställts ut tidigare.

Så här turnerar utställningen över landet:

2017: Prins Eugens Waldemarsudde 11 mars – 21 maj, Kalmar läns museum 3 juni -8 oktober, Regionmuseet Kristianstad 22 oktober – 14 januari 2018.

2018: Malmö museum 27 januari – 22 april, Västerbottens museum 6 maj – 26 augusti, Dalarnas museum 8 september – 2 december, Värmlands museum 15 december – 24 mars 2019.

Jamtli 7 april – 25 augusti 2019

Många intressanta kringarrangemang kommer att hållas i samband med utställningen, som temakvällar, studiecirklar, föreläsningsserier och debatter.

Gårdagens hjältarinom den svenska folkskolan som blivit modell för andra länders skolväsende.
Några av pionjärerna inom den svenska folkskolan som blivit modell för andra länders skolväsende.
Gymnasie- och kunsskapslyftminister Anna Ekström (tv) invigde utställningen den 10 mars. Här med initiativtagaren Eva-Lis Sirén (mitten) och Karin Sidén (th) först ut att vara värd
I utställningen välkomnas visioner för framtidens skola!

Spara

Sveriges Museer