Hallå där! Sofia Embrén, projektledare på Sveriges Museer

Bild på projektledare

Sofia Embrén är projektledare för Sveriges Museers Framtids- och demokratisatsning, ett projekt som startade i augusti med stöd från Postkodstiftelsen. Projektet ska bland annat mynna ut i en verktygslåda för museerna.

Vad har du gjort under hösten?

Massor av spännande saker. Att den här branschen är fullkomligt späckad av intressanta människor har verkligen märkts. Den här första tiden har framförallt handlat om att dra ur museerna vilka behov som finns för att vi ska kunna hjälpa till att tackla de utmaningar som museibranschen står inför. Sen har det också handlat mycket om att förfina projektplaner, hitta samarbetspartners och hålla i massor, massor av möten. En höjdpunkt var när vi deltog i museichefsforum och pratade behov tillsammans med 25 chefer på de kommunala museerna från hela landet. Att samla in behov kommer vi att fortsätta med även under nästa år. En enkät kommer att skickas ut efter helgerna. Så den kan ni börja längta efter redan nu!

Vad har varit roligast hittills under ditt arbete på Sveriges Museer?

Att få sätta mig in i hur branschen fungerar, och att jag tvingats gå ner på detaljnivå om hur det står till med demokratin i Sverige. Det mest lärorika uppdrag man kan tänka sig, viktigt är det också. Dessutom är museerna den perfekta parten i det här, med den tyngd och kunskap som finns samlad.

Vad händer i vår?

Så mycket spännande saker står på agendan! Vi kommer att gå ut och berätta för alla vad och hur vi planerar att göra det, och sen ska vi rulla ut del efter del av projektet. Vi kommer märkas och synas både på Folk & Kultur och Vårmötet och ett antal gånger och platser däremellan. Jag hoppas och tror att vi i och med lanseringen kan höja ett och annat ögonbryn både inom och utanför museisfären. Det ska bli mycket kul!

Sveriges Museer

samdok