Museichefskoll, och andra på nya uppdrag

Här presenterar vi några som laddar om lite extra för det nya året…

Daniel Wetterskog blir chef för Upplandsmuseet från och med juni. Han kommer närmast från Scenkonstmuseet i Stockholm. Foto Jeanette Hägglund.

Hans Bergfast blir ny verksamhetschef vid Helsingborgs museer från mars 2019. Han är nuvarande länsantikvarie vid Länsstyrelsen i Halland.

Olov Amelin efterträder Henrik Zipsane som chef för Jamtli från 2019. Han kommer närmast från Nobelmuseet.

Henrik Zipsane tillträder som VD för European Museum Academy som bland annat ligger bakom flera prestigefyllda utnämningar såsom Årets Europeiska Museum

Hans Öjmyr blir från 1 februari ny länsmuseichef i Gävleborg, och lämnar då jobbet som chef för enheten för samlingar och kunskapsuppbyggnad på Stadsmuseet i Stockholm.

Marika Hedin lämnar Museum Gustavianium och tillträder som VD för Riksbankens jubileumsfond i februari. Vi återkommer om efterträdaren.

Kylliki Hellström tillträdde som VD för Bergrummet (Tidö Collection of Toys & Comics) i september. Närmast dessförinnan verkade hon på Skansen med ansvar för turism.

Sara Claesson har under Stockholms stadsmuseums stängda period tillträtt som museichef. Museet återöppnar den 18 januari.

Joakim Malmström, till vardags överintendent för Naturhistoriska riksmuseet, är sedan september ny ordförande i Centralmuseernas samarbetsråd. Foto Bengt Olofsson.

Sveriges Museer

samdok