Åsa Hallén, Chef Värmlands Museum

Åsa Hallén: Vår största utställningssatsning någonsin.

Den här veckan tar Värmlands Museum stafettbloggpinnen med anledning av att vi just nu gör vår största utställningssatsning någonsin.

139LS_0068Tre gula bussar från Värmlandstrafik stannar utanför museet på morgonen. Ut springer barn med siktet inställt på entrén. Här råder det högtryck. Vi visar den stora internationella utställningen 1001 Inventions – Discover the Muslim Heritage in our World. Den har tidigare visats i metropoler som London, Istanbul, New York, Doha och Washington DC och nu inleder den sin Europaturné i Karlstad på Värmlands Museum.

Målet är att alla skolelever i Värmland, 6 till 18 år, ska se utställningen. Våra fem pedagoger har under september månad tagit emot 251 skolklasser. På helgerna står besökarna i kö till de två kassorna och det är trångt inne i den 1000 kvadratmeter stora utställningen. Första femton dagarna sågs utställningen av 15 000 personer. Det är fantastiskt att få uppleva och vi hoppas att intresset håller i sig fram till den 19 januari när utställningen stänger.

139LS_0076Det är ett stort arbete som ligger bakom satsningen. Förhandlingar och kontraktskrivning, förankringsarbete och finansiering, förberedelser av lokaler och personalförsörjning, transporter och försäkringar, översättningar av utställningstexter och anpassning av lärarhandledningen till svensk läroplan. Satellitutställningar med en liten glimt av utställningens innehåll ska visas på andra platser runt om i landet. Ambitiöst program har satts samman med föreläsningar och workshops om allt från kaffeprovning, kalligrafi och arkitektur till mattor, om afghanska kvinnliga kulturarbetares arbetsvillkor och den arabiska våren. Satsningen har verkligen krävt en mobilisering utöver det vanliga av alla krafter på museet.

Budgeten på sju miljoner ligger helt utanför vår ordinarie verksamhet och det är värdefulla samarbeten och sponsring som gör detta möjligt. Jag är glad och stolt över att vi som länsmuseum lyckas göra det. Att vi har vågat. Att vi vidgar synfältet och ger nya perspektiv.

//Åsa Hallén
Landsantikvarie / länsmuseichef Värmlands museum