Johanna Nilsson, Armémuseum: Måleri på siden är vackert men… en besvärlig kombination

Johanna_frontAtt vara textilkonservator vid Armémuseum betyder inte bara att du ska kunna konservera textil. Textilierna har ofta ett fantastiskt måleri också som behöver konserveras och bevaras. Det är den unika samlingen av ca 4000 militära fanor som tagits som troféer för mer än 300 år sedan som behöver konserveras. De första fanorna konserverades i början på 1900-talet men de flesta av fanorna är fortfarande okonserverade.

armemuseum_textil_bild 01_ängel
En detalj av en rysk infanterifana tagen vid Narva 1700. Målsättningen med konservering av fanan är att sidenet och måleriet blir rengjort, utslätat och stabiliserat.

Kunskapen om vilka material och tekniker som är lämpliga att använda har utvecklats med tiden men det finns mycket mer att lära! Vi vet att tyget är gjort av silke men vi vet inte hur måleriet är gjort eller av vilka material. Det många gånger sköra och skrynkliga sidenet med ytor som är hårda av måleriet som också flagar är en besvärlig kombination.  Därför påbörjar vi ett forskningsprojekt i samarbete med Riksantikvarie­ämbetets Kulturvårdsavdelning vid enheten för Konserverings­vetenskap i ett gästkollega-projekt. Vi kommer att undersöka och analysera materialet i fyra stycken fanor från våra samlingar och utföra experiment för att undersöka hur de bemålade ytorna kan skyddas vid rengöring. Vi kommer också att få ett mått på hur skört sidenet är. Många av fanorna är tillverkade av damast från Kina i vackra blommönster men de är idag mycket sköra och i många fall fragmentariska.

armemuseum_textil_bild 02_örn
En detalj av en rysk vimpel tagen vid Saladen 1703. De bemålade ytorna och sidenet har stelnat i hårda veck.

Hösten 2018 planerar Armémuseum att för första gången på hundra år visa ett urval av de 272 fantroféer som vanns i Narva år 1700. Publiken kommer få en chans att komma nära föremålen och reflektera över hur dessa påkostade och symboliskt laddade föremål fått bära en symbolisk betydelse, inte bara vid vinsttillfället, utan sedan under kommande århundraden då stormaktstiden i omgångar seglat upp i den politiska debatten.  Till dess ska många fler fanor vara konserverade och vi kommer att ha ny kunskaper om de material och tekniker de är tillverkade i.

/Johanna

Johanna Nilsson textilkonservator vid Armémuseum. 2015 disputerade Johanna i åldrande och konservering av siden vid Göteborgs universitet.

Armémuseum är en av de tre nominerade till Årets museum 2017. Juryns motivering lyder:  Ett militärhistoriskt museum som med mod och kreativitet förnyat sin verksamhet och gjort den angelägen för sin samtid. I tider av populism och intolerans väjer inte museet för att belysa och diskutera svåra frågor och konflikthärdar. Nya berättarmetoder, synlighet och tillgänglighet, självkritiskt perspektiv samt existentiella frågeställningar skapar nya sammanhang i möten med besökare liksom inom internationella forskningssamarbeten och nätverk. Samtidigt som museet skapat en bred överblick över sin samling har det behållit och vidareutvecklat sitt kunskapsinriktade och folkbildande fundament.

Nästa vecka välkomnar vi Gotlands museum till Stafettbloggen.

Spara

Sveriges Museer